Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mint volt páncélos tiszt az egészséges fegyvernemi szellem kialakítása, erősítése nagyon fontos feladat haderőink vonatkozásában. A hosszú történelmi múlttal rendelkező csapatoknál ez lényegében a korábbi hagyomány, kultusz felélesztését jelenteti. Fontosnak tartom a fegyvernemi kultusz, az együvé tartozás érzésének felkeltését, állandó erősítését, ezt szolgálja a harckocsizók napja (július 25.) és védőszentje, Szent Kristófról való megemlékezés is.

Mára már alig maradtak harckocsizók, és viszonylag rövid múltra tekint vissza történelmük, de az első világháborútól napjainkig se szeri, se száma az általuk végrehajtott kimagasló tevékenységeknek. A két világháború között kezdődött meg hazánkban Szent Kristóf kultuszának kialakítása, igaz a háború után ezt a köztudatból igyekeztek gyökeresen kiirtani, természetesen a többi, ilyen jellegű kultusszal együtt. Éppen ezért méltatlan lenne e dicső fegyvernemmel szemben, hogy megfeledkeznénk róluk.

Ajánlom szíves figyelmükbe az 1993-ban megjelent a Magyar Honvédség Oktatási és Kulturális Anyagellátó Központ gondozásában Dr. Wekli Tünde – dr. Bonhardt Attila – Éden Miklós könyve, Szent Kristóf, a harckocsizók védőszentje című könyvet.
A könyvből részletesen megismerhető Szent Kristóf legendája, a magyar gépkocsizó- és harckocsizó fegyvernemnek a két világháború közötti kialakulása és fejlődése, valamint a második világháborús működése, illetve a Szent Kristóf kultusz kiteljesedése hazánkban.

Egyesületünk egyik fő célja, hogy e rövid életű, de annál jelentősebb fegyvernem kultuszának felélesztését, kiteljesedését, ápolását.

Védőszentek, Szent Kristóf élete

FEGYVERNEMI VÉDŐSZENTEK 

Kristóf Szent

Névjegy létrehozása